Overdue reactions

‏For those Bahrainis who have a decent brain cell left, please read, re-read and question what you’re doing to this country by dancing over the cadavers of who should be your brothers and sisters in nationality if nothing else.

‏This war of eradication must stop. The retribution must stop. This witch hunt must stop.

‏Everything over the top topples on its creator, and this wonderful article is a clear notice that the tidal change is starting to happen and its about time.

‏I was beginning to lose hope as almost everywhere I look around me, almost all that I have read since that fateful day in mid-March is laced with unmitigated hate, absolute loathing against the Shia of Bahrain who have been smeared with every traitorous label imaginable and then some. They have been stripped of their humanity because they did nothing but demand the recognition of inalienable rights to ALL Bahrainis, not just themselves. It is this reaction more than anything else made me at some points detest the country of my birth and no, I’m not the only one, I have heard the exact same reaction from countless others who I know have been moderate and liberal. But maybe now, thanks to bu Abdulrahman, our faith might start to rebuild and the damage – though will take a very long time, probably a generation or more – will start to get repaired.

‏Let me share with you the article I was referred to which – to me at least – represents a possible start of the healing process because it recognises the facts and represents them as they should be, with a truthful introspection. I urge you all to do the same. For the sake of our community as a whole.

‏Forgive me for not translating this important article, I don’t have the talent to do it justice, but if any of you would, please do and I shall be happy to credit your efforts and shall represent the translated version directly beneath this one.

‏Again, thank you bu Abdulrahman. We have a lot of work to do and we should never give up on Bahrain. It’s worth a lot more than the immense damage it sustained over the last couple of months.

‏

‏إلى تجمع الوحدة الوطنية :
شكرا، بفضلكم لم نعد في حيرة وعرفنا الحق فاتبعناه .

أنا بحريني سني، وأعشق آل خليفة، ولن أبالغ إن قلت من المتعصبين لمذهب أهل السنة والجماعة إلى حد الحقد على المذاهب الأخرى وبخاصة التي اعتقدنا حينها أن من الخطأ تسمى مذاهب إسلامية . باختصار كنا نرى أننا المذهب الصحيح والفئة الناجية من النار، عدا مذهبنا الذي كنا نعتقد ونؤمن ونقدس وندافع فإن جميع المذاهب والبشر حطب النار، وبخاصة مذهب الشيعة وما ندعيه عليهم بوصفهم الرافضة والمجوس والصفويين وأبناء المتعة ووو إلخ حتى لم نترك صفة مشينة وبذيئة إلا وألقيناها على هذا المذهب!!! والسبب حقد غلب ضمائرنا وتغلبت نفوسنا الأمارة بالسوء على عقولنا، وكذب وقصص ومؤلفات في اختلاف بيننا وبينهم لا وجود له إلا في عقولنا ونفوسنا . وما اختلافنا معهم إلا لأنهم لا يسيّرون حياتهم إلا وفق منهج واضح سواء في صلاتهم أو أعمالهم، أما نحن فاتبعنا ما يُدعى أنه عن الرسول عليه أفضل الصلاة والسلام : صلوا وراء كل طالح وصالح . فصرنا في ظلام دامس وكثرة من يقودنا.

خصصنا مذهبنا بقدسية مفرطة، وعلماء تقدموا جموعنا وكلمتهم هي حد السيف وهي بنظرنا للمذهب منفعة، ووهبنا ولاة أمرنا عبودية فيها مضيعة . ضياع ديننا وما نؤمن به من أن الله يأمر بالعدل والإحسان والحكمة والموعظة الحسنة والتحابب والتراحم… فلو كنت فظا غليظ القلب لانفضوا من حولك . هذه الآية أساس دخول الكثير من المشركين في دين الإسلام .

*فهل نحن على ما ندعيه باتباعنا للقرآن وأخلاق الاسلام أم من نسميهم السلف الصالح وفتاواهم الغريبة؟
*ومن هؤلاء السلف الذين لا نأخذ منهم إلا ما يفرقنا ونختلف مع المذاهب الأخرى وكأنهم كتاب منزل؟
*ولماذا نمجد الكثير من الصحابة ونسمي مساجدنا بأسمائهم ونحن لا نعرف تاريخهم وسيرتهم وننسى تخليد أسماء أهل البيت رضي الله عن الصحابة وعنهم؟
*ومن أولى بالذكر والتخليد والاتباع أهل بيت النبي أم أصحابه وفي بعضهم نزلت “سورة المنافقون“ØŸ
*أم نحن كأصحاب قريش في جاهليتهم يصنعون الأصنام ويقدسونها ويعبدونها ويأمرون الناس باتباع نهجهم دونما سؤال وتشكيك ويقتلون من يسبها ولا يسجد لها ؟

هذه عينة من تساؤلات شئنا أم أبينا تبين أننا نسير في الطريق الخطأ !! فقط نحن نحمل اسم الإسلام ونتاجر باسمه في ظلم البشر ممن نختلف معه ونفسر القرآن حسب أهوائنا وما يشتهيه ولاة أمرنا الذين أحاطوا أنفسهم برجال يدعون العلم والتقى والورع، وهم في الحقيقة يسعون وراء تحقيق مصالحهم على حساب ارتكابنا للمعاصي والذنوب وظلم الناس من أقربائنا قبل أعدائنا . والانتخابات الأخيرة وما حصل فيها من تكفير وظلم وشتم وسب واضح وجلي لمن يريد الحقيقة أن يصل إليها بعقله وضميره وبياض قلبه من الأحقاد . وما خلاف السنة والشيعة إلا شماعة لتبرير أخطائنا وجرائمنا .

أنا عندما أكتب هذه السطور فإني أمثل في الحقيقة 8 عوائل بل وأكثر لكن حاليا أنا أمثل في كتابتي هذه العوائل، وكنا نسير في نهج واحد سابقا والآن اتخذنا قرارنا جميعا في السير بطريق تغيير النفس الأمارة بالسوء وما أوقعتنا في هواها وما نتبع سابقا من ظلم وحقد وفتنة ونفاق مع أنفسنا وأولادنا وأهلنا وديننا بل وواقع حياتنا ومستقبل أولادنا .

نعم نحن ما يقارب 33 فردا ضلوا الطريق وبفضل من سميناهم “رجالات الوحدة الوطنية وبعض علماء الأمة انكشف طريق الحق لنا جليا فاتبعناه ولا زلنا نحتاج لترميم ما انهدم من قيم وإيمان وجرائم ارتكبناها في حق الكثير من أقربائنا قبل أعدائنا ممن ندعي عليهم بالرافضة وهم فعلا رافضة لأنهم يرفضون الظلم والسير في طريق الضلال، وللأحداث وواقع الحال أسبابنا في التغيير والبحث عن الحقيقة :
-بحثنا في حيثيات مطالب الناس من الفئة التي اختلفنا معها لا لشيء وإنما لحقد وبغضاء لم نستطع التوقف والعيش إلا بتغذية علمائنا لنا بغذاء الفتنة والاختلاف وطاعة أولي الأمر حتى مع الظلم والفساد وقتل العباد. فكانت مطالبهم مطالبنا عدا الفئة القليلة التي تجاوزت احترام مطالب الأكثرية منا ومنهم، ولأجل الاختلاف معهم بشتى الصور كانت الخطة ترمي باتهامهم وارتباطهم بإيران وحزب الله ووو حتى مللنا تكرار هذه الأسطوانة . فأين إيران وحزب الله قبل 1979م وهم ونحن في العام 1971م من اختار العائلة الحاكمة ليكونوا الحكم والقيادة بالعدل وشرع الله؟

*هل يجيز لنا اسلامنا قتل الأبرياء وتشريد الفقراء وقطع أرزاقهم والتجني عليهم والإفتراء وتلفيق القصص التي نفرح وكأننا انتصرنا على من نفترض وهما وحلما أننا في حرب معهم، وما هي إلا أوهام نسمعها من علمائنا وإعلامنا وولاة أمرنا حتى يستكين لهم ولنا الحكم والأمان الأجوف والخاوي من كل مسميات الأمن الحقيقي المنشود، لأن ضمائرنا إن كانت حية لن تغفر لنا العيش بسعادة وفي رقبتنا نصف شعب قد أعملت فيه أجهزة الأمن التي أكثر أفرادها من خارج البلاد يعيشون بلا تاريخ لهم في بلادنا، ويتقنون ارتكاب أشد أنواع القتل وبث الرعب وهدم المساجد والتعدي على النساء حتى التهديد بالاغتصاب، بسبب وقفتنا وحقدنا وضعف إيماننا بالله وتأييدنا لكل الجرائم التي يرتكبها أقرباء وغرباء بل وأحباء لنا ما كنا نتوقع أن قلوبنا وقلوبهم لا تحمل الرأفة والرحمة بمن ينادي بالإصلاح !!!!؟
*هل في اسلامنا ومن العدل أن تستحل الحكومة حقوق البشر من المواطنين وبخاصة الشيعة الروافض المجوس وأبناء المتعة كما ندعي عليهم، وتتبنى لنا أخوة في الوطن ولقطاء من كل حدب وصوب ممن عرفنا نحن أهل السنة أكثر من الشيعة (؟) أن هؤلاء المجنسين اللقطاء ما هم إلا متاجرين بـأوطانهم وأعراضهم وسوابق إجرامهم تسبق حصولهم على جنسية وطن له تاريخ وشعب عاش على أرضه السنة والشيعة ويشترك أجدادنا في صنع هذا التاريخ لهذا الوطن الذي يجهل تاريخه وتقاليده من باعوا أوطانهم ليحمونا ويستحلوا حقوقنا نحن السنة قبل الشيعة ! نعم حقوق السنة قبل الشيعة ومن له عقل وضمير يعرف ذلك جيدا !!!؟ ومهما أعطتهم الدولة وحرمت غيرهم حقوقهم لن يكون ولاء من باعوا أوطانهم إلا لمن يدفع أكثر، والشجرة المثمرة تزرع وتثمر في تربتها فقط وهؤلاء نحن عرفناهم وجربناهم وذقنا مرارة جرائمهم في كل مناطق أهل السنة ولم ولن يثمروا بل كاليهود يغتصبون أرضك باسم الجنسية ويسلبون وظيفتك باسم الحماية ويغنمون من خيرات البلد باسم الولاء للقيادة . والخافي أعظم مما تخبئه الأيام من تجنيس بعثيين من أزلام نظام صدام المجرم الذي طالما أيدناه وصفقنا له فغدر بنا واحتل أرض أخوتنا الكويت وقتل من قتل من شعب الكويت وشعبه وبين يوم وليلة صار شهيدا وبكيناه مع الباكين على بطولاته وصولاته !!! أي عقل وفكر ونفس تطيق العيش داخل أجساد تناقض ما تدعيه في إيمانها وإسلامها ؟

-من هذه الأحداث المؤلمة رأينا أعلى وأعنف مستويات الحقد في داخلنا بفضل علماء الدينار والدنيا والإعلام المزيف والأقلام التي كنا نبجل ونرفع اسمها عاليا وإذا بها تكشف عن قناع الحقد الأسود والدعوة للقمع والقتل والاغتصاب وهدم المساجد وحرق القرآن وكل التنكيل الممكن والمتاح في حق طائفة طالبت بحقوقها بطرق أكثر من السلمية التي يدعونها لأننا لم نجد حتى الآن ما يشير إلى حمل سلاح إلا ما ما يريده علماؤنا وإعلامنا وولاة أمرنا أن نصدقه من اكتشافهم أسلحة وارتباطات خارجية . وللأسف نحن ممن أيد ودعم وشارك في القتل والقمع والتنكيل والتهجير والدعم لكل يد تستطيع سفك دم الروافض المجوس (!؟؟؟).

* ياااااااااااااااااا الله كيف فعلنا ذلك ؟ كيف لم ننتبه ونحن نطيع وننفذ أوامر عليا على لسان رجال الوحدة الوطنية وعلماء الأمة في نظرنا وهم يأمروننا بالقتل والقمع واختلاق القصص وإلقاء التهم بعد تلفيقها لكل شيعي ورجال الأمن معنا والقانون معنا والدستور يحمينا ويحمي جرائمنا!!! والنتيجة والحلم أنك ستغنم المال والمستقبل المشرق والسكن الفاره والروافض خدمك في المستقبل، ويبشروننا بأن أخوتكم هم المجنسون الغرباء اللقطاء وهم من سيحمونكم .. عجبا كيف نجرب من ذقنا ما ذقناه بوجودهم في وسطنا وهتكوا أعراضنا وسلبوا حقوقنا وووو؟؟؟!!!!!
*هل من تعدى على حقوق أهل السنة هم الشيعة أم هؤلاء الأخوة الجدد؟
*هل جرائم الاغتصاب والتعدي والقهر في الرفاعين والمحرق وعسكر من الشيعة أم أخوتنا الجدد؟؟؟؟
*هل من استولى على وظائف الجيش والداخلية وإدارات وزارة التربية التي هي في معظمها حكرا علينا أهل السنة، الشيعة أم أخواننا الجدد ؟؟؟
*وهل بيوت الإسكان والخدمات الأخرى الأولوية فيها للشيعة أم أصبحت خدمات توزع بالمجان وبسرعة قياسية للأخوة الجدد ثم أهل السنة ثم ما يتبقى لبعض الشيعة؟؟؟ فصار المجنس مواطن درجة أولى ونحن درجة ثانية والشيعة درجة عاشرة !!!! كفى تلاعبا بعواطفنا ومشاعرنا ووطنيتنا حتى تقدموا من لا يستحقون أن يحملوا اسم هذا الوطن .

-غير ذلك نرى دعوات علمائنا وعلى رأسهم علماء تجمع الوحدة، فيها من الظلم الكثير والدعوة لكل معاني الجاهلية قتلا وقمعا وتشريدا وطردا وتنكيلا وتلفيقا وكذبا حتى تذكرنا من السيرة النبوية الشريفة وما قامت به رجالات قريش ونساؤها وأطفالها في أصحاب النبي (صلى الله عليه وعلى آله وصحبه وسلم) !!!! ودعونا مع بكاء التماسيح والفبركات كل وسائل الإعلام المرئية والمسموعة والمكتوبة محليا وخارجيا لصالح أن تقف معنا في كل الجرائم ونقل الواقع المفبرك فقط، والتستر على الواقع الأليم لأبرياء تعبت آذاننا وأعيننا من المتابعة علنا نجد تأكيدا ودليلا لما يثيره إعلامنا وعلماؤنا وما يشيعونه عليهم كذبا من تخريب وعدوانية فلم نجد كل ذلك إلا في صور ومقاطع يندى لها الجبين بيد أبنائنا أهل السنة والمجنسين وما أكثرهم، وللأسف نحن انجررنا كذلك وفعلنا ما فعلناه لمجرد نادى تجمعكم المشبوه بالفزعة من أجل نصرة الدين والوطن وغرستم خنجرا مسموما في وطن تعايشنا فيه على الحلوة والمرة وإن اختلفنا في أمور نحسبها أنتم سبب إثارتها كي نبقى على اختلافنا وعلى أحقادنا وكرهنا لكل ما ينتمي للشيعة الروافض … !!!!؟؟ ثم ننظر إلى خطابات علمائهم التي لا زالت تدعو للخلق والسلم والتحابب بيننا وبينهم ولم يتنازلوا عن مطالبهم مع ما حل بهم على أيدي كل فرد سني نزع كل قيم الأخلاق والأعراف الإنسانية بل والإسلامية ولا زالوا يدعون للمحبة والوحدة بين السنة والشيعة !!!!!!!!!! والله يحفظ أم حسن ربما هي أصدق أهل السنة بكلماتها المعبرة بصدق من أكبر عالم لدينا . كلماتها بلا نفاق وبلا دعوة لشقاق مثل ما كانت كلمات الكثير منا رجالا ونساء وأطفالا. وإليكم هذه المقتطفات :

من كلمات فضيلة الشيخ الدكتورعبداللطيف المحمود رئيس تجمع الوحدة الوطني : (والله أننا نخجل يا شيخ)
*كان يجب أن تقوم السلطة بما قامت به ، وإلا استولى الشيعة على الحكم ويكون السنة في موقع الإبادة من قبل الشيعة!!؟
*حرق القران جائز وقد فعله الصحابة ! وهدم المساجد الغير مرخصة لا اشكال فيه والصلاة فيه باطلة !!
باختصار فضيلة الشيخ عبداللطيف الآمر الناهي والمحامي عن الدولة في القتل والهدم والحرق وكل ما يحدث في البحرين بعلمه وموافقته ودعمه ونحن للأسف من خلفه كقطيع أغنام وهو الراعي ويدعي أن الكلاب من حولنا لتحرسنا من الذئاب .

كلمة عيسى قاسم كبير علماء الشيعة :
*عباد الله علينا بتقوى الله، وأن لا يخرجنا عن خطّ التقوى رضاً أو غضب في صلح أو خصومة، مع قريب أو بعيد، وأن نعِفّ عن كلمة السوء وما يشين ويسقط بقدر قائله عند الله ثم المؤمنين، وأن نرتفع بمستوى الكلمة ولو في أشد لحظات الغضب أخذاً بقضية الإيمان والخلق الحميد، وارتقاءً بمجتمعنا المسلم، وإنقاذاً له من الانزلاق إلى الانحطاط، فإن انحطاط الكلمة ليأخذ بصاحبها إلى انحطاط الفعل، وإذا انحطّت الكلمة ممن خاصمك فلا تنحط على لسانك، واربأ بنفسك ما استطعت عن أن تُستدرج حتى تسفل الكلمة منك، ولنأخذ على أنفسنا بقوّة أن نحسن القول والصنيع. وليكن دليلنا في مجال الكلمة قوله تعالى في كتابه الكريم:{… وقولوا للناس حسنا}. فنقولها كلمة طيبة نظيفة لائقة على حدّ ما نحبّ أن تُقال لنا. وليذدنا عن القول القبيح والساقط قوله عز وجل في كتابه العزيز:{ما يلفظ من قول الا لديه رقيب عتيد}.

كلمة علي سلمان أمين عام جمعية الوفاق : (كنت أناديها سابقا بجمعية النفاق اليهودية)
*هذا الوطن وطن البحرين ليس وطناً للشيعة وحدهم، بل هو وطن السنة والشيعة معاً على قدر المساواة، لا فضل لأحد منهم على الأخر، بل يتساوون في دينهم ومذاهبهم ومواطنيتهم، يحترم بعضهم البعض، يحب بعضهم البعض، يبنون هذا الوطن معاً .
أيها الأحبة.. أن كل فرد ومنزل وأسرة سنية، هي أمانةٌ في أعناقنا نحن الشيعة.. أمانةٌ في أعناقنا نحن الشيعة. وأن كل فرد ومنزل وأسرة شيعية هي أمانة في عنقك أخي السني. وطننا أمانة في أعناقنا سنة وشيعة، فلندفع بالحرب الطائفية بعيدةً عن هذا الوطن.
أيها الأحبة.. إن أمن وسلامة كل فرد سني في هذا البلد، هو من أمني الشخصي، ودمه دمي، ولحمه لحمي .. ولا أرضى أن يُمس أحداً من السنةِ بسوء.. اليوم أو غدا أوبعد غد. هو لحمي ودمي.
أيها الأحبة.. لا أرضى ولا أقبل أن يتم التعدي على حرية أي فرد في هذا البلد، من المواطنين أو من المقيمين، وأي اعتداء أو تعدي هو اعتداء علي أنا شخصياً. لتسقط الورقة الطائفية .

(أعتذر للتسمية فقد كنا في حمى الدفاع عن ديننا ووطننا كما نظن، نختلف معهم في بعض مطالبهم الغير واضحة وآل خليفة مع عدم عدالتهم هم صمام أمان للبحرين والعيب في المحيطين بهم من مسئولين)

كما أعتذر عن كتابة مقتطفات من خطب أصحاب الفضيلة المشايخ النائب جاسم السعيدي والنائب محمد خالد وأمثالهم (نسأل الله الهداية لنا ولهم) لا أقصد الاستهانة بشخوصهم لكن لما لا يليق من كلامهم الفضيع وخطابهم الشنيع الذي يشبه فقط وزير خارجية إسرائيل ليبرمان وحقده على الفلسطينيين من ناحية ما في نفوسهم من حقد وغل وكره دفين لا نعلم نحن السنة منبعه إلا ما نسمعه من بعض المقربين منهما ومن أمثالهم أن السبب في اقتناعهم بفتوى التكفير والجهاد ودخول الجنة عن طريق أسهل الطرق وهو قتل الشيعة والعياذ بالله !!؟ فأنا ومن هم على شاكلتي حاقدون وناقمون وكارهون بل وننطق بأكثر مما ينطق به الأخوة وللأسف هو ما نهلنا وتعلمنا وتربينا عليه وحفظناه من كبار علمائنا .. للأسف أقولها : هذه هي تربية مساجدنا على كثرتها .. وانظروا لتربية مساجدهم على قلتها وحسينياتهم التي نكذب ونكذب ونكذب حتى بتنا نصدق كذبنا في حق مجالسهم الحسينية وتثقيف أبنائهم منها .

-في الأحداث الكثيرة الأخيرة منذ بداية الأزمة وحتى اللحظة التي أكتب فيها سطور تغيير السلوك والنهج، لم نجد جميعنا مصداقية في نقل الأحداث المؤسفة والتي في مجملها أسبابها واضحة ومتعمدة والمتسبب فيها نحن أهل السنة والجماعة ورجال أمننا وخططهم الفاشلة في قلب الحقائق ثم ومع كل الدلائل نصدق ونروج ونتهم ونلعن ونسب الأبرياء باسم الفزعة، ومنها :

-حادثة الهجوم على الدوار الذي حتى الآن ننكر أن اسمه دوار اللؤلؤة وكتب وزارة التربية لم تنطق إلا بهذا الاسم .
-حادثة الجامعة وكل الفيديوات والصور توضح كم نحن مجرمون بحق وطننا صغيرنا وكبيرنا، المثقف فينا والأمي حتى بتنا ننام ونصحو على فن اختلاق القصص والأكاذيب والعالم يشاهدنا ونحن نقتل ونسرح ونمرح ونخرب ثم نتهم غيرنا .
-حادثة قطع لسان المؤذن والتي أشهد فيها أنني وصلت إلى قمة الغضب بسبب جهلي وضعف إيماني حتى بدأ الشيطان يلعب بعقلي بأن أرتكب حماقة في أحدهم قصاصا !!! ثم انكشفت الأكاذيب وما صرح به سفير بنغلاديش وتكذيبه للقصة المختلقة لأن ذلك ينعكس سلبا على بلده لو أخفى الحقيقة . كما أن هذه الحادثة كشفت كم نحن نبيع الوطن وأهله !! الكثير من مؤذني مساجدنا أجانب، أئمتنا، جيشنا، …. فعلا كوكتيل نصنعه بأيدينا لنموت ويحيا الأجنبي .

ولله الحمد والمنة أن الحقيقة قد ظهرت قبل فوات الأوان وقبل أن يتاجر بهذه القضية الملعونون في الدنيا والآخرة نوابنا عديمي الشرف والأخلاق والضمير، وما حنقي وغضبي عليهم أنهم هم أنفسهم من أثاروا في نفوسنا هذه القضية وهم بعلمهم يعرفون فبركتها فكادوا يفجرون بتلاعبهم بعواطف الناس وطننا ثم سيختلفون فيما بينهم على تقطيع الوطن وضمان مستقبلهم ونحن للأسف من يعطيهم السكين بتصويتنا لهم ليقطعونا إربا إربا في انتخاباتهم ليعيشوا على اختلافنا ونموت على غبائهم وفكرهم وموت ضميرهم إلا القليل منهم .

-جرائم البلطجية وأنا منهم وما أكثرهم وهم أهلنا ومحبونا وأهل مذهبنا ويشاركنا الأخوة أبناء الوطن الجدد واللقطاء .. ولكم أن تتصورا كيف لعبتم بعقولنا وصدقناكم وكدنا أن نقتل ونغتصب ونخطف ونخرب وو… مع أن هذه الحوادث قد حدثت وراح ضحيتها أبرياء !!! فلم نجد شيعيا قد دخل قرانا ومناطقنا . ولم نجد من الأشباح الشيعة من يعتدي علينا وعلى أعراضنا . بل ولم نجد ما يشير إلى حاجة إلى غوغائيتنا وإجرامنا وبث الرعب في نفوس أهلنا في كل المناطق!!! فصرنا نخاف من لا شيء وعلى لا شيء إلا لأننا صدقناكم واتبعناكم وصرنا ومن باعوا أوطانهم في طريق العبث بالبلاد والعباد . إذا كانت مصلحة المجنسين هي اللعب بعدونا المفترض ثم اللعب بنا وبحياتنا، فما مصلحتكم وما مصلحتنا في كل ما حدث؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟ حرااااااام عليكم حرااااام

-أحداث المدارس والوزارات والشركات ØŒ وهي من أفضع ما ربيتمونا عليه وللأسف كبارا وصغارا، رجالا ونساء، صرنا في سباق محموم ومن يحصل على نقاط أكثر في اتهامه وكشفه لصور الخونة؟ فبرك واتهم من تكرهه إذا كان شيعيا ولك الأجر والنصر بإذن الله، ورجال الأمن يقومون بالواجب!! هل هذا هو النصر وما يرضي رب العالمين؟ هل هذا خط الإسلام وكأننا في فلسطين في اصطياد اليهود الغزاة للفلسطينين؟ ونحن لمواطنين عشنا معهم وذنبهم مجرد زيارة الدوار، خرج في مسيرة، يحمل علم البحرين، في جيبه دعاء، يحمل قرآن، والكثير من التهم التافهة والرخيصة فبعنا قيمنا وديننا لكم صرنا غبيد أهوائكم ومؤامراتكم الدنيئة… ØŸ

-أحداث في كل يوم أسمعها وأرى بعضها ولم ينقلها إعلامنا خشية انكشاف الخطط الفاشلة، وحتى نصدق كل ما نسمعه عبر شاشة صفراء ومذيعون كاذبون وضيوف باعوا أنفسهم فسقطوا من أعين محبيهم .. تكبير يسمى في إعلامنا ازعاج يستحق الترويع وإطلاق الرصاص والغاز الخانق.. لصق صور القيادة في كل طريق وعمود إنارة وشجرة وعش عصافير ودورة مياه ومطبخ ومزرعة وووو حتى بتنا نتذكر صدام وما يفعله والقذافي وما يرتكبه من جرائم ويدعي أن الشعب يحبه . نحن نحب ولا زلنا آل خليفة ولن نقبل بغيرهم لكن مصختوها!!!!! قبدل أن تغرسوا حبهم في قلوبنا أكثر فأكثر صرنا نرتاب ونكره كثرة المبالغة بهذا الشكل .

-اعتقال النساء سبب أيضا صدمة يومها دار في ذهني : هل نقبل أن يحدث لنا ذلك؟ معلمات، طبيبات، ممرضات، طالبات مدارس، موظفات، …. وتناقشنا في كل هذه الانتهاكات التي لم تفقد الآخرين عزيمتهم وأوقعتنا في حرج وارباك مع ما ندعيه !! أي دين وأي اسلام وأي مذهب في العالم يقبل بذلك ؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟ ألا نخاف من رب العالمين الذي سيحاسبنا ويحاسبكم على ما اقترفت وتقترف جموع أهل السنة باسم حماية الوطن والمذهب وكل ما نقوم به ما هو إلا هدم للوطن والدين والتسابق من أجل المال والجاه!!ØŸ

رأينا مع كل ذلك إن أردنا العيش بكرامة وعزة نفس وإيمان حقيقي أن لا نقف مع كل ما يحصل بسببكم، وبسببنا إن نحن واصلنا الوقوف والتأييد لكل هذا الفساد .. فساد النفوس، والعقول، والضمائر.. ونسقط بأفعالنا ما تبقى من إيمان ندعي أنه من صميم التربية الإسلامية والله ودينه ورسوله براء من كل ذلك .

رأينا إن من أراد الحق أن يعامل البشر على أنهم بشر لا على العقيدة والمذهب والهوية والانتماء .. إن كنتم معنا شكرناكم وإن كنتم ضدنا قتلناكم !!! لا نريد أن نكون شركاءكم في أفعالكم وجرائمكم .. ولا نريد أن ينسب لنا ولكل سني شريف ما ترتكبونه في حق الوطن وأهله .. ولا نريد أن نعيش في رغد العيش على جثث الأبرياء وكرامة الإنسان الشيعي والاستخفاف بعقل السني .. ولا نريد كثرة وغلبة أهل السنة بعددهم أيا كان نوعهم، وما حولنا دليل على بيعنا لوطننا فلم يعد وطنا يعيش فيه من حفروا فيه مجده بل خليط من البحريني المغلوب على أمره ، أعداد الله يعلم حجمها ممن يلهث وراء الإجرام والمال على حساب وطنه الأصلي، من هنود وبلوش وباكستانيون وسوريون ويمنيون وأردنيون وبعثيون والعياذ بالله مما تخفيه أيادي العابثين بأمن هذا الوطن من هكذا بشر لم نعرف الأمان بعد مجيئهم ولن نراه بعد الآن . والفضل كل الفضل يعود لقيادتنا وعلمائنا الصالح منهم والطالح وصرنا في ضياع حتى هدانا الله لاتباع ما هو بين من الحق وتقويم اعوجاج الأفعال ما ظهر منها وما بطن وما ارتكب ونستغفر الله العظيم ونستغفر الله العظيم ونستغفر الله العظيم من كل ذنب عظيم ..

عن المجموعة
‏أبو عبدالرحمن
‏

Comments

 1. Rana

  Thank you Mahmood. I can see a ray of light after I read this. Hopefully many more will wake up.

 2. ahmedradhi

  thanks Abu Abdul Rahman and Thanks Mahmood this is what we needed in Bahrain.

  I can not add anymore Abu Abdul Rahman Said it all.

  Thanks form me and from my Family and freinds and my Village Bani Jamra.

  If You can contact Abu AbdulRahman just say thank you thank you from me and from my brothers and people in jail Right now for nothing.

 3. Bee

  Someone was saying that waking up someone who is not sleeping is much harder than waking up someone who is sleeping.
  But I am very hopeful, Bahrains ppl history of coexistence and love will triumph.
  It cannot be possible that it disappears in a few days..no way.
  We will all come together and come along. sooner than later inshallah.

  1. Post
   Author
   mahmood

   Very true. It seems that the country has transformed in a matter of days to a hateful, disgusting mass of humanity who forgot the generations of ancestors living peacefully and very happily with each other.

   Just imagine those ancestors all turning in their graves for what’s happening these days.

   So waking the already awake is a must. I hope that this article is one of the catalysts.

 4. Robok

  I sincerely hope this trend snowballs and takes over the population, I’m sick and disgusted of all the hateful people that have surfaced in Bahrain, this is no way to build a country, and throughout history it was more than once the reason that countries collapsed.

  1. AbuRasool

   “In 1994, Rwanda’s population of seven million was composed of three ethnic groups: Hutu (approximately 85%), Tutsi (14%). (The Tutsi controlled political/economic sources of power).
   …..
   ……
   “In few weeks after April 6, 1994, 800,000 men, women, and children perished in the Rwandan genocide……”

   “…The Rwandan genocide resulted from the conscious choice of the elite to promote hatred and fear to keep itself in power.

   This small, privileged group first set the majority against the minority to counter a growing political opposition within Rwanda”
   …..
   …..
   from Genocide in Rwanda, a report by Human Rights Council
   http://www.unitedhumanrights.org/genocide/genocide_in_rwanda.htm

   ..

 5. SADDENED

  It’s sad to see how this beautiful country and beautiful people are heading to. It’s also sad to see how some Sunnis are rejoicing over the pains and sorrow of their countrymen. The state media has been playing the sectarian division game as part of their “divide and rule” strategy. It’s disappointing that most people on the “Alfateh” assembly can’t speak out against this policy !

 6. M Alsharqi

  Now I see light at the end of the tunnel and my suspicions, about how the Sunni choice and voice were kidnapped, have been confirmed. There is no way that people who’ve been living together for centuries could perpetrate what’s happening now in Bahrain. It can only be done by some who cow the mass majority of loving people into silence and implicate them through media and fear. Thank you Abu Abdulrahman for this heartfelt self-reevaluation and thank you Mahmood for posting it. i

 7. Eman

  I do sincerely hope that somehow people will ‘wake up’ as many have referred to, the population was manipulated into raising hatred against the other sector , its heart breaking hearing in the background I will never forgive them and such. The people have voices and I believe that justice will prevail. This article unfolds the truth and recognize the restraints occuring. I had to pause after reading just thinking how can people go back to each other ; how can families bond like before. I Am going way beyond my point here so anyhow I hope people do wake up and stand up once again against these ridiculous attempts of crushing our rights.

 8. Coolred38

  I have been absolutely astounded and struck dumb with disgust at the attack the Shiias as a whole have been subjected too since this uprising as started. After spending 23 years in Bahrain I knew there was not a lot of love between the two sects but they got along for the most part…to suddenly realize for many it was just surface “niceties” up until the moment it was no longer required (govt let loose on it’s own Shiia hate so now so many bahraini Sunnis feel they are free to do so as well) People I have known for years who I thought were open minded accepting individuals…have exposed themselves to be hateful venom spewing creatures I fail to recognize even when I squint and try and focus to the point of a massive headache.

  The complete dismantling of the basic humanity of Shiias in Bahrain in such a short amount of time…with almost no protest from Sunnis (silence means acceptance?) or the outside world in general…is almost mind numbingly unbelievable in its simplicity and speed.

  Almost as if there were a contigency plan in place if just such an opportunity arose?

 9. Coolred38

  An added thought that I have tried to explain to my Sunni friends etc…if the King and govt of Bahrain can do this to Shiias with little to no moral angst…then what is to stop them from doing it to YOU…Sunnis?

  How can you feel safe and unaffected by the swiftness your govt has descended into immoral destitution simply because their authority was questioned? Today the Shiia…tomorrow YOU…the Sunni? Yes?

 10. Abdulla

  ما يبت طاري شهداء الواجب ؟؟ أليسوا بشر ؟؟ ما يبت طاري النساء الذين تقول عنهم نساء و هم يعتدون على رجال الشرطة المختطفين في المستشفيات ؟؟ إذا دعتك قدرتك على ظلم الناس تذكر قدرة الله عليك هؤلاء إيضا بشر و عباد الله أو تقتصر على طائفة تتأرجح وانت تدافع عنها و لا نعلم مالهدف !

 11. Anonny

  There are many Sunnis who feel this way, but they whisper because they feel scared to speak out. I’ve seen this for myself.

 12. Isa

  I don’t expect most people to rise up and criticise the government’s actions under Marshall law (some brave or desperate ones certainly will).

  But what I would love to see is that people come out and say to one another and to people from different sects (in private, on facebook, in articles, in the media, however they feel they can) that they do not condone this behaviour from our government and they do not want it to be done in their names.

  We don’t have to agree on politics to show compassion to one another. Its not risky behaviour either. I have many friends who disagree with my politics entirely, but who have spoken to me about the same.

 13. Louis

  Dear Mahmood,

  1 Million dollars if you could translate parts/all of it to english. Your foreign readers are interested in reading the letter as well.

  Thanks in advance

 14. Michele

  A translation to English or a synopsis of the writing in English would be appreciated.

  With hope that equal human rights for all will flourish everywhere.

  All the best.

 15. exclamation mark

  I’ll spill out all what I have to say, and some may not like it, with due respect to the followers of the Sunni sect of islam, when evaluating them on their political views and practices they are a lost case with no hope of change, except for those with a liberal and secular background like Ibrahim Sharif and Munira Fakro, or those that do have an independent view of things like the salafi Essa Al Jowder.

  And their action with regards to their political activities just prove that they’re so narrow minded, and things are being dealt with and handled with sectarian judgements and stereotypes. When people in Egypt, Libya, Syria and Yemen call for their rights, they are supported, but when it comes to Shia majority calling for its rights, they’re slammed as being traitors and people fulfilling an Iranian agenda. What made me laugh and cry at the same time, that some question the reports from HRW and Amnesty are biased and these organisations are backed by Iran ans Hezbullah !!!!! Do those people still live in the caves of Toura Boura????

  And for those who present themselves as being tolerant and moderate, like the brotherhood societies in Bahrain, and Yousef Al Qaradawi, they all turned out to be back stabbers and nothing else, and it turned out that they’re going on with “their act” for personal interests and gains.

  We are those who are calling for islam when mosques had been demolished? Where were they when the Quran had been abused? Where are their voices when innocent people had been killed? Or is everything OK if this happens to the Shia’s???

  Where are those calling for Islamic unity? Why are they quite when the freedom of belief and practice was put on the line?

  And let me assure you people that you would be sold out cheap or may be for free in order to maintain status quo.

  The silence we’re witnessing is shameful and disgusting… I wish I was not born to see this…

  1. AbuRasool

   A minor note:
   Sheikh Isa Al Jowder (of Qalali) is defintely not a salafi. I have honoured by his friendship for more nearlyforty years.

 16. Redha

  God bliss Bu Abdulrahman and God bliss Mahmood. We really need this kind of talks to REALLY unite Bahrain.

 17. Anonny

  To whom are the Shia of Bahrain most loyal these days? These are difficult times for them. Whom do they turn to?

 18. Mariam

  This is absolutely heartwarming! Bahrain has, unfortunately, turned into a country that I don’t recognize anymore. I’m absolutely disgusted, shocked and saddened by the amount of hate aimed towards the Shia. I honestly don’t know whether I was lucky to have never encountered this kind of behaviour before, or if I was simply naive.

  It kills me to say this, but I still find it hard to be optimistic about the future. I don’t know how things can get better at this point. But, I do pray for a healed Bahrain.

  Bu Abdulrahman, Thank you, from the bottom of my heart! And of course, thank you Mahmood.

 19. Anonny

  Sorry about my last question, but it’s a valid one. Marginalized people look elsewhere for support. Anonny’s solution is .. don’t marginalize people.

 20. exclamation mark

  Well Anonny,

  The loyalty of the Shiites in Bahrain are for Bahrain. And they seek the help of anyone with a conscious mind.
  But not marginalizing people meaning giving them more space and freedom, which is considered as a threat by others.

 21. Dave

  I very much hope someone can provide a translation of these words. From the above reactions, it should have a wider audience. Unfortunately google translate doesn’t do it any favours.

 22. eden

  This is exactly what it needs right now for all Bahraini. I am sure you all pass this situation gracefully and you will learned the lesson very well. Thank you Mr Mahmood and Mr Abdulrahman. I am not a Bahraini but I love your Country dearly. I can honestly say that all Bahraini having a Big Heart and smile to everyone, living as one family. It really hurt me how this situation happened, this can’t be Bahrain i knew for 30 yrs. I am still continously praying for all the people in Bahrain. May the Love and respect for each other conquers all.

 23. ستراوية

  اخي العزيز
  أطلب منك طلب / لا تحزن ولا تبكي ، ولا تحط في خاطرك
  فقط اريدك انت تنسى الماضي

  بالنسبة لي ، انا اسامحك عى ما فعلته من مآمرات خارجة عن القانون

  كذلك اعرف جميع اخواني واخواتي المعارضين ، وانا اتكلم نيابة عنهم جميعا ، بأنهم يسامحونك

  ترانا جميعا قلوبنا واحدة ويدنا واحدة ، وليس عيبا ان اعترفت بالخطأ فالعيب اذا استمريت فيه

  أخواني واخواتي السنة :
  جميعنا نعرفكم بأنكم تدخلون مآتمنا ، وتساعدوننا على لصق الشعارات الحسينية ، وتقومون بالتبرع لإحياء المآتم، وتدخلون مساجدنا وندخل مساجدكم

  فبعض الكفرة يريد ان يفرقنا ، لكننا نصرخ جميعا وبصوت عالي ونقول هيهات منا الذلة

  بنظل نحبكم ونحبكم ونحبكم
  ونتزاوج ونتعايش متحابين ، غصبا على إلي ناوي يفرقنا

  اخوان سنة وشيعة غالي الوطن ما نبيعه

  ستراوية

 24. A Bahraini First

  Am I the only one that finds this article and the letter included to be offensive to followers of the Sunni sect.

  As a Bahraini who doesn’t believe in sects, believe it or not, who are we to say this is a gleam of hope when this alleged bu Abdulrahman is attacking Sunnis for not knowing their history, and for their stances regarding some of the prophet’s companions and for him to even tie this criticism to the current political situation. I am shocked at some of the comments too:

  “And their action with regards to their political activities just prove that they’re so narrow minded” are we serious here? do you realize that you are falling in the same sectarian trap that some Sunnis have failed into?

  I am sorry but I find this letter to be shocking, and for me to see it on this reputable blog, I am distraught. Mr. Mahmood, you started no sunni no shier just Bahraini, and today you are posting a letter in which someone who claims to be sunni is criticizing the sect and its belief (mind you a very twisted interpretation of sunnism) and people are applauding this?

  I am stood up for anyone who said anything about the respected Shiia beliefs, and when people, even close friends and family members would say the most shameful stuff, I corrected them and I stood against it and I felt upset and distraught to see such sectarianism.

  But this should in no way justify an attack on the other sect, and let’s continue to say no shiia no sunni … Just Bahraini

 25. Da Rebel

  Any chance of a translation ? Maybe a paragraph at a time to lighten the load? I feel we are missing out on something important here.

 26. sami

  Dear Abu Abdulrahman and Mahmood

  This is a very inspiring article giving us hope for the hopefully bright future.
  All people of Bahrain have to suffer for the sake of changing the equation of sunni’s and shia’s to please the very few opportunistic slaves of power.

  Let me ask you -those- who believe in this grave division of Bahraini citizens: What did you gain? Money? Fame? Peace of Mind? Did you think of the Future of your Kids? Safety at your Homes?

  Do you think -Deeply in Your Hearts- anyone from Yemen, Syria, Jordan, India, Pakistan, Iraq etc. are capable of giving you a bright future???
  Why do you think they accepted to come and work in our dear Bahrain??What Jobs do they Do? Doctors? Lawyers? Scientists?

  God the great Mighty has given us the Mind to Think, Feel, Love, Enjoy Life Unlike Animals!! (By the way Animals “Sheep” only eat and sleep and mate -No Brains)

  Let us all Think and Feel for the sake of our lovely Bahrain as true humans

  Thanks again

 27. زهراء - البحرين

  أعزائي أحنا أخوان سنه وشيعه كلنا شعب واحد
  وأتكلم عن الواقع في البحرين
  درسنا معكم،، أكلنا معكم،، أخواننا وأخوانا،،أصدقائنا وأحبتنا
  لافرق بيننا وكلنا مسلمين
  والانسان غير معصوم عن الخطأ والحمدلله ع نعمة الهدايه والابتعاد عن الخطا
  شكرا لكم شكرا لكم
  we are a famili we dont say suny and shiay
  we study toghther.. we live toghter
  we eat toghther.. also in the works we work toghther
  Im shiaia and I have frinds sunaa and shiaa and we love toghter.. no difreent we are all Bahraini.. and all muslim
  thank you.. thank you

 28. exclamation mark

  As a proof that some people just turned out to be back stabbers, look at this article, in an egyptian paper, with a title by Al Mahmoods statement: The Shia in Bahrain are intending to establish a shi’ite state following Iran.

  http://www.almasryalyoum.com/node/380809#comment-422871

  This guy does not know Jack shit about politics

 29. exclamation mark

  Would anyone shed a light here on the mafias and gangs established in different Govt. institutions and comapnies who where the reason for thousands of innocent people being sacked from work just for expressing their views?

 30. Father

  What I have read in the letter of Abu AbdulRahman was not a surprise to me. I totally agree with what have been mentioned.
  Just a question to Mahmood, was this letter sent to you or what is the source of this letter? if it is really true and genuine then I will be rest in peace for the future of my kids in Bahrain.

  1. Post
   Author
  1. Post
   Author
 31. Shihaby

  I have mixed feelings about this article… it makes some valid points, but at the same time it’s basically just telling us to hate everyone who isn’t Bahrain born and has been issued a passport.

 32. exclamation mark

  Was I wrong when I said that the Sunnis in any political movement look into things with a “sectarian” view?

  Find out for yourself:

  http://www.tgonu.org/node/324

  من أسباب الفتنة في البحرين أن كثيرا من أهل السنة نأوا بأنفسهم عن العمل في جميع مجالات الحياة ، واهتموا ببعضها فقط ، ففي مجال الخدمات لا تكاد ترى منهم إلا القليل النادر ، ومن ذلك مجال التجارة الصغيرة في جميع المواد ، والعمالة الفنية كالكهرباء والميكانيكا والسيارات وخدمات الماء وخدمات الصيانة والبناء والحدادة والنجارة وقيادة سيارات الأجرة الخفيفة والشاحنات الثقيلة وحافلات السفر ، فضلا عن الزراعة وصيد الأسماك وغيرها ، وجميعنا يحتاج إلى هذه الخدمات ، وأصبحنا نستورد العاملين في مجال الخدمات من جميع أقطار العالم النامي ، ((فهل نلوم أنفسنا إذا سيطر غيرنا على هذه الخدمات وأصبحنا تحت سيطرتهم ، وتمكنوا من شل الحركة التجارية وإعلان العصيان المدني .))

  1. Shihaby

   The irony of your post if unbelievable, almost funny! You say Sunnis always look at people in sectarian point of view, instantly generalizing all Sunnis and effectively turning the matter to a battle between sects.

   1. exclamation mark

    I am not generalizing, read my previous posts, as I am aware of other deniminations with different thoughts, and those represent at least 1% or may be less.

    Doesn’t the gathering and other islamic societies accuse the Shia majority of being traitors???

    Doesn’t the gathering and other societies represnt the Sunni factions in the current political process??? There is no need to bury our heads in sand..

    And keeping quiet against those crimes only proves that the majority is “ok with it”

 33. Bahraini

  To exclamation mark,

  Your first comment about the Sunni sect seems to have a lot of pent up aggression against the sect, in fact the post was rife with sectarian bashing. This why Sunnis did not want to side with the anarchists at the roundabout, they carried a lot of hate not against the leadership but the sect it follows. You just went and proved it! why did you not talk about some of the Shias that ignored the demonstrations, why is it only Sunnis you claim that did not give any attention to your shameful cause?

  Civilian disorder, blocking of roads, denying others the right to pursue their daily routines, paralysing Bahrain main banking district, these were just some of the antics of the demonstrators that you demanded others to side with.

  I am not going to talk about the credibility of the letter you received Mahmood. The validity flies out the window once it goes under an annony such as Abu abdulrahman.

 34. Bahrain

  To exclamation mark,

  Your first comment about the Sunni sect seems to have a lot of pent up aggression against the sect, in fact the post was rife with sectarian bashing. This why Sunnis did not want to side with the anarchists at the roundabout, they carried a lot of hate not against the leadership but the sect it follows. You just went and proved it! why did you not talk about some of the Shias that ignored the demonstrations, why is it only Sunnis you claim that did not give any attention to your shameful cause?

  Civilian disorder, blocking of roads, denying others the right to pursue their daily routines, paralysing Bahrain main banking district, these were just some of the antics of the demonstrators that you demanded others to side with.

  I am not going to talk about the credibility of the letter you received Mahmood. The validity flies out the window once it goes under an annony such as Abu abdulrahman.

 35. Pingback: Overdue Reactions – Translated | Mahmood's Den

 36. exclamation mark

  What I am talking about is the political actions and activities of the Sunni factions on Bahrain, and did not talk about the Sunnis as a sect.

  You have the right to be different in your political views and demands and to stand against others, but does not justify the crackdown that alot are pleased with.

 37. Bahrain

  One more thing I would like to mention, is what in the name of god does naming a mosque after one of the sahaba is got to do with the reforms issue? whoever wrote that article is daft to say the least! I am a sunni and I don’t idolize and do not look at any of the sahaba as immortal gods. This letter is clearly not written by a sunni because he would have known that we have got equal admiration and respect for both ahlu-albayt and al sahaba.

  We are not yet worthy of change/reform if we still tend to associate religion with politics.

 38. Isa

  Guys,

  Have you considered that “bu abdulrahman” was a literary technique, an “author surrogate”, i.e. it doesn’t matter what sect of the author is.

  It seems to me the technique is used in order to highlight a lot of the sectarian (and sometimes racist) anti-opposition rhetoric that is not only condoned, but is practised in public by state-owned media, the press, some current MPs (I’m sure you can guess who) and other public figures.

  That’s the point of the “letter”. Contrast the rhetoric in articles in the press and shows on BTV since March 14th with the King’s latest speech/statement from the BNA which is more inclusive of society and you can see the difference. If you want to be pro-status quo it might be useful for you to take note of the King’s speech.

  Kind regards,

  Isa

Comments are closed.